+ Reply to Thread
Results 1 to 6 of 6

Hybrid View

  1. #1
    Join Date
    Aug 2005
    Posts
    99
    Rep Power
    13

    Default QinQ over PtP bridge

    I got a request for a PtP bridge supporting QinQ with MTU=1518. I was pretty sure I had done this before and thought this was simple, but I might be in over my head.

    Thought a simple bridge between two M1515N would be all that is needed, I have sold simple bridges for house-to-house connections and those works out well. Bridge eth1 with wpci1 on each unit. But when I try to change MTU from 1500 to 1518, connection is lost.
    I also tried to configure VDS with MTU=1518 and even 1522, without success. This is WAR1b with 4.5.5.3.

    I can ping 1518 bytes (and larger) over a standard MTU=1500 bridge, but I guess that is not really sufficient test here? It can't be that easy? How can I get this working, and how do I test (without a vlan and certainly without any QinQ equipment)?



  2. #2
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Key Largo, FL, USA
    Posts
    3,749
    Rep Power
    10

    Default

    Pinging 1518 just means it fragmented the ping into two packets, would have to use ping -D to test.

    I think the important part of your post here is when you change MTU from 1500 to 1518 you lose connection. You'll need to be able to successfully set the MTU of both the wireless and the ethernet interfaces to 1518 and have it work. That is up to whether or not your version is supporting that.
    StarOS Community Wiki: http://staros.tog.net/

  3. #3
    Join Date
    Oct 2002
    Location
    Nanaimo, BC
    Posts
    12,204
    Rep Power
    10

    Default

    I'm curious to know if you changed the MTU size for both ends and both devices, ie Ethernet and WPI? If, for some reason, the MTU does not get assigned to both devices you will have a mismatch and that is not good.

    Make sure to do the remote first or you won't get in after changing the local. Set both interfaces on each unit and then activate without saving. That way a simple power off/on will restore things.
    ..a computer is a stupid machine with the ability to do incredibly smart things, while computer programmers are smart people with the ability to do incredibly stupid things. They are,in short, a perfect match..

    Try the latest 4.4.5.7-7842 release. It fixes the 11N card reset issue.
    http://www.star-os.com/ http://www.star-os.com/store

  4. #4
    Join Date
    Aug 2005
    Posts
    99
    Rep Power
    13

    Default

    Thank you, both of you! I did change both devices in both ends, and activated remote first. Lost connection when local unit was activated, was connected as long as only remote was changed.
    I will try some more. Planned to use M1515N units, but I can use ALIX if I have to go back to older versions. This was 4.5.5.3. Anyone who know (or have any thoughts) of what versions it might be worth trying? Need 11n, but older version will be OK for this simple link. V3 1.5.17?

  5. #5
    Join Date
    Aug 2005
    Posts
    99
    Rep Power
    13

    Default

    An update: Think I found a solution, it seems to work with ALIX and v.4.0.13.1. I am able to set MTU = 1522 and link still works over the bridge.

    I also read about ping-testing with values 28 lower than actual, so I tried to ping with 1494 (1522 - 28 ) without result. But I do get positive result with 1490, so that should be 1490 + 28 = 1518 in total size, right? This should be enough for me, but I do not understand why it doesn't work with 1494 (1522)? All interfaces involved is set to 1522, including my win7 PC ethernet.

  6. #6
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Key Largo, FL, USA
    Posts
    3,749
    Rep Power
    10

    Default

    You are correct, ping -D -s 1472 is the highest you can go with MTU 1500. If you got a ping -D -s 1490 to work, you've got 1518 passing. I guess the question is did the TUI translate your MTU from 1522 to 1518 for some reason when it applied it under the hood or something. But, no matter, you got what you were looking for.
    StarOS Community Wiki: http://staros.tog.net/

Similar Threads

  1. V3 PTP Bridge
    By simcor23 in forum V3 Topics
    Replies: 32
    Last Post: 12-20-2006, 12:50 AM
  2. Bridge or route in PTP
    By Alex in forum StarOS™
    Replies: 0
    Last Post: 08-10-2005, 01:42 AM
  3. /31 ptp routing
    By hopp in forum Feature Requests
    Replies: 6
    Last Post: 09-09-2004, 09:44 AM
  4. PTP and WDS
    By Skaught in forum Support
    Replies: 8
    Last Post: 05-24-2004, 09:46 AM
  5. 1 ptp and 1 AP in a PC?
    By kucukm in forum StarOS™
    Replies: 2
    Last Post: 01-06-2003, 09:03 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts